Ви переглядаєте: Головна > На час воєнного стану > ПОМ′ЯКШУЄМО ПРОЯВИ АГРЕСІЇ

ПОМ′ЯКШУЄМО ПРОЯВИ АГРЕСІЇ

Зараз діти, які будь-яким чином відчули на собі прояви війни, знаходяться у, так званих, «емоційних гойдалках» – коли у більшості спостерігаються постійні перепади настрою, шквал емоцій, які дуже швидко змінюються. Часто діти не можуть самостійно впоратися із такими станами, не змозі усвідомити різки зміни свого настрою. Розпач, ненависть, злість, агресія, сум, безпомічність, страх – це майже повсякденні емоції дітей, які знаходяться в Україні. Радість, інтерес, захоплення, задоволення, спокій, впевненість також присутні. Однак, вони дуже швидко змінюються на протилежні негативні емоції.

Основна задача батьків сьогодні:

Допомогти дітям усвідомити, що такі стани наразі є нормальними і всі їх відчувають (і дорослі і діти);

Навчити справлятися з цими емоціями через керування своїм тілом.

Пропонуємо декілька ігрових вправ, які можна використовувати для пом’якшення прояву агресії у дітей. До того ж вправи майже не мають вікових обмежень.

ЛИСТОК ГНІВУ

Для менших дітей  запропонуйте намалювати на листочку будь-якого чудовиська (можна запитати: хто це? що робить? що любить їсти? Де живе?). Старших дітей одразу просять намалювати свій гнів, страх, розпач, злість (можна також запитати про ці емоції: де вони живуть? які вони?). Після цього пропонуємо дітям зім’яти. Далі за командою діти мають кидати м’ячики в кімнаті. Ті м’ячики, які опинились на підлозі, необхідно швидко підібрати і знову кинути . Після команди «Стоп» гра зупиняється.

ІГРИ З ВОДОЮ

Наберіть воду у невеличку ємність. Запропонуйте дітям такі вправи:

Однією кулькою збивати інші, які плавають на воді.

Рухати паперовий кораблик, дмухаючи у трубочку.

Спочатку топити, а потім спостерігати, як «вистрибує» із води легка пластмасова фігурка.

Струменем води збивати легкі фігурки, які знаходяться у воді

Обговорення закрито.